19 Mart 2017 Pazar

ÇİKOLATALI YAŞ PASTA

PANDİSPANYA İÇİN;
4 adet yumurta (küçükse 5 adet)
1 çay bardağı toz şeker
1 çimdik tuz
5-6 yemek kaşığı kaynar su
1 tatlı kaşığı beyaz sirke
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı dolusu kakao
1 çay bardağı un

KREMASI İÇİN;
2 su bardağı süt
2 tepeleme yemek kaşığı nişasta (50gr.)
5 yemek kaşığı toz şeker (fazla tepeleme kullanmayın)
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilin
1 tatlı kaşığı tereyağ
80 gr. bitter çikolata

AYRICA;
1 paket kakaolu toz krem şanti + yarım su bardağı soğuk süt

GANAJ İÇİN;
200 ml krema
220 gr. Sütlü-bitter karışık çikolata

PANDİSPANYAYI NEMLENDİRMEK İÇİN;
1 çay bardağı su
2 yemek kaşığı şeker
bunları kaynatıp soğutun 

HAZIRLANIŞI;
PANDİSPANYANIN HAZIRLANIŞI;
Yumurta sarı ve beyazlarını ayıralım.

Beyazları tuz ile köpürtelim.

Sarıları ise şeker ile beyazlaşana kadar çırpalım. İçine kaynar suyu ekleyip çırpmaya devam edelim. Sirke ve zeytinyağını ilave edip karıştıralım ve mikseri kaldıralım.

Beyazların içine sarıları ilave edelim.

Kabartma tozu, vanilin, kakao ve unu eleyip ilave edelim ve spatula yardımıyla beyazları söndürmeden tüm malzemeyi güzelce karıştıralım.

18 cm çapındaki kalıbın tabanına yağlı kağıt serelim ve bu harcı dökelim. Spatula ile üzerini düzleştirip kalıbın kenarlarıma doğru hamurda bulaştıralım.

175 derecelik ısıtılmış fırında 20-25 dk. Kontrollü pişirelim. Kürdan testi yaparak fırından alalım. Tel ızgara üzerine ters çevirerek soğumaya bırakalım. Soğuyunca 3 kata bölerek streçleyelim ve bir gece buzdolabında dinlendirelim.

NOT;
İlk 20 dk. Fırın kapağını açmayın.
Beyazların içine su ve sarı asla karışmasın yoksa köpürmez.
Mikser ve kaplarınız kuru olsun.

KREMANIN HAZIRLANIŞI;
Tereyağ ve vanilin hariç tüm malzemeyi çırpın ve süzün. Tekrar tencereye alıp ocak üzerinde devamlı karıştırarak pişirin.

Ocaktan aldıktan sonra tereyağ, çikolata ve vanilin ekleyip karıştırın.

Streç film ile üzerini örtüp tamamen soğumaya bırakın.

Ayrı bir yerde krem şantiyi hazırlayın.

Tamamen soğuyan kremayı çırpın ve krem şanti ile buluşturup kısa süreli çırpmaya devam edin.

Artık kremanız hazır.

GANAJIN HAZIRLANIŞI;
Çikolataları benmari usulü eritin ve üzerine krema döküp iyice karıştırın. Tamamen soğutup baya bir kıvam almasını bekleyin.

PASTANIN TAMAMLANIŞI;
Pandispanyanın ilk katını önümüze alalım ve şerbet ile nemlendirelim. Pasta kremasından bolca koyalım. Dilerseniz çikolata vs. Serpebilirsiniz.

Diğer katı üzerine kapatıp nemlendirelim ve tekrar krema, tekrar pandispanya ve yine nemlendiriyoruz.

Kalan krema ile çok ince bir şekilde tüm pastayı sıvıyoruz. Buz dolabına kaldırıp 3 saat dinlendiriyoruz.

Ganajı sıkma torbasına dolduralım. Pastanın kenarına diklemesine minik noktalar sıkalım. Bir tatlı kaşığını arada bir nemlendirip noktaların üzerine bastıralım. Tüm pastayı bu şekilde tamamlayalım. 1 gece buzdolabında bekletelim. Ertesi gün tüketebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder